Babaköszöntő Gyálon

Buli van, babazsúr! Pápai Mihály polgármester sem érkezett üres kézzel, kis bőröndöt rejteget a csomag. A város református lelkész családjában megszületett a hetedik gyerek, Ében Daliának szól most a taps.

Mert Gyálon ez a módi, az újszülöttek ajándék babakelengyéjét a város ügyes asszonyai válogatják össze. Évente nem is keveset, közel kétszázat.

Az ötletgazda Varsányiné Bagdi Krisztina pár éve újságolta el a Hivatalban, hogy a tesója egy másik településen kapott bébi csomagot. Jó lenne ezt a gesztust Gyálon is meghonosítani! Mert jó érzés adni és kapni is.

Krisztina friss házasként titkon abban is reménykedett, hogy hamarosan ő is átélheti ezt az örömet.  Így is lett, ezért a válogatás felelőssége már a kolléganőjére, Andreára hárult. Mivel nagy tételben vásároltak, drága kincsek is bekerülhettek a csomagba.

A kis bőrönd rengeteg hasznos dolgot rejt: van ebben előke, lázmérő, cumisüveg, törülköző, body, kisolló, textil pelenka, mosdókesztyű, meg minden, ami csak fontos lehet az első hónapokban. Épp akkor, amikor amúgy is rengeteg kiadása van a családnak. Az élet megváltozik, kiságy kell, ez is kell, az is kell.

Nagy Andrea szerint ebben az ajándékban éppen az a jó, hogy a törődés is nagyon jól esik, és az anyagi segítség is sokat számít.

És, hogy az apuka se maradjon ki a közös örömből, számára is rejteget valamit a csomag. Évekkel ezelőtt történt, hogy az akkori ajándék osztásnál még nem gondoltak a férfiakra. Egyik apuka szóvá is tette, hogy ő bizony is tevőlegesen részt vett a baba-projektben, de erről mintha megfeledkeztek volna mások. No, berendelt az önkormányzat egy raklap sörös korsót és azóta már a férfiaknak is van miből meginni az áldomást a gyerekre.

Krisztina meséli, hogy ugyan már nem ismer meg mindenkit az utcán, mint ahogy korábban, de az ilyen találkozások is erősítik a lokálpatrióta érzelmeket. Szeretné, ha nem csak a tősgyökeres gyáliak, hanem mindenki, az újonnan beköltözők is átéreznék a közösség szeretetét. Ha egy családba születik egy gyermek, azt a famíliához tartozók köszöntik. És ha egy település jól működik, akkor akár huszonhatezer ember is örülhet az új jövevénynek.

Fantasztikus érzés a polgármesternek is, hiszen a kismamák az utcán büszkén mutogatnak a babakocsikba, mert a sapkácskákon ott a felirat: ő is gyáli baba! Pápai Mihály visszaemlékszik, hogy ez egy gesztusnak indult, de aztán hozzá rakták az ovis csomagot, majd az iskolaindító pakkot, ami így egészében már egy életprogram részévé vált.

Kapnak külön támogatást a ballagó iskolások, az egyetemisták, a friss házasok és a hetven felettiek is. Gyálon nem hullámzik a demográfia, talán például azért, mert itt minden csöppségnek jut hely az oviban.

Olívia babája, Villő már egy éves, és most is a dizájnos gyáli bodyban játszik, mert egyszerűen ezt imádja legjobban. Hát, ha még el is tudná olvasni, mi van akkurátusan ráhímezve!

„Anya, apa, gyereketek gyáli baba”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük